NA SŁODKO



* Naleśniki       amerykańskie  pancakes 
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka proszku do pieczenia
- jajko
- 0,5 litra mleka
- 30 g płynnego, stopionego masła (dwie duże łyżki)
- masło do smażenia


Wymieszać w misce mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu wymieszać trzepaczką mleko, jajko i masło. Jeżeli lekko podgrzejesz mleko, nie zrobią się grudki. Roztrzepać dobrze trzepaczką na jednolitą konsystencję, ma się pienić. Wlać powoli płyn do suchej masy, mieszając cały czas trzepaczką, ciasto powinno być lejące, ale gęste (nie dolewać za dużo). Smażyć na małej patelni. Gdy lekko ostygną posmarować naleśniki nutellą lub polać syropem.


* Deser lodowo-budyniowy
- budyń czekoladowy
- mleko
- lody waniliowe
- syrop wiśniowy Łowicz

Budyń czekoladowy ugotować według przepisu na opakowaniu. Przełożyć do miseczek. Jak przestygnie, przykryć budyń lodami waniliowymi i polać syropem wiśniowym. Do dekoracji można użyć kakao Nesquik i posypać nim wierzch lodów.


* Milkshake
- mleko
- ulubione owoce, np. truskawki, maliny, banany
- cukier (niekoniecznie)
- lody waniliowe

Mleko zmiksować wraz z owocami i cukrem. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję dodać kilka łyżek lodów waniliowych i miksować jeszcze przez chwilę. Przelać do szklanek i podawać od razu.


* Lody z polewą truskawkową
- truskawki
- śmietana kremówka
- cukier, według uznania
- lody waniliowe

Truskawki rozgnieść widelcem, dodać cukier, śmietanę kremówkę i wymieszać. Lody przełożyć do pucharków i polać sosem truskawkowym.

* Chałwa
- 0,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 cukier wanilinowy (w przypadku opakowania XXL, lub podwójna porcja dodać połowę)
- 1 kostka margaryny
- 3 szklanki mleka w proszku
- 3 paczki herbatników Jutrzenka, Petit Beurre, lub 300g innych herbatników

     Margarynę rozpuścić, dodać wodę, cukier, cukier wanilinowy i kakao, zagotować. Herbatniki połamać na małe kwadraciki. Jak masa ostygnie dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. By dobrze się rozmieszało proponuję dodawać mleko stopniowo i mieszać. Następnie dodać pokruszone herbatniki i dobrze wymieszać. Podłużną formę lub małe foremki wyłożyć papierem śniadaniowym i przelać gotową masę. Włożyć do lodówki. By dobrze się kroiło wyciągnąć z lodówki chwilę przed krojeniem.