PIZZA, GRZANKI, ZAPIEKANKI

* Pizza na cienkim cieście
                                                                                                      
   - Ciasto
   Składniki:
   1 i 3/4 szklanki mąki
   1/2 szklanki letniej wody
   2 dkg drożdży
   1/2 łyżeczki soli
   1/2 łyżeczki cukru
   2 łyżki oleju

   - Sos pomidorowy:
   koncentrat pomidorowy
   przyprawa włoska

   - Dodatki:
   cebula
   pieczarki
   szynka
   papryka czerwona
   ser żółty
   sól, pieprz

  Wykonanie:
  Z podanych składników zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić. Do cebuli dodać pieczarki starte na tarce o grubych oczkach lub pokrojone w plasterki, posolić i dusić pod przykryciem, aż będą miękkie. Pod koniec duszenia przyprawić pieprzem. Szynkę pokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Okrągłą lub prostokątną blaszkę posmarować olejem i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym i posypać przyprawą włoską. Na sosie położyć pieczarki, szynkę, paprykę, następnie posypać startym serem. Pizzę włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, piec ok 30 minut.



*Grzanki włoskie


- pieczywo
- pepperoni lub salami
- pomidor
- cebula
- ser zółty
- przyprawa włoska

  
   Na ulubiony rodzaj pieczywa położyć plasterki pepperoni lub salami. Pomidora pokroić w plasterki i położyć na plasterkach pepperoni. Cebulę pokroić w piórka i ułożyć na pomidorach. Wierzch posypać startym żółtym serem i przyprawą włoską. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.


*Zapiekanki z pieczarkami i szynką


- duża bagietka
- pieczarki
- cebula
- szynka w plasterkach
- ser żółty
- koncentrat pomidorowy
- przyprawa włoska

     Pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Dodać pieczarki i poddusić. Przyprawić solą i pieprzem. Szynkę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce. Bagietkę przekroić wzdłuż i posmarować koncentratem pomidorowym. Posypać przyprawą włoską. Na bagietce układać kolejno pieczarki, szynkę i ser żółty. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.



* Pieczywo czosnkowe

- bagietka

Masło czosnkowe:

- 1 kostka masła
- czosnek lub sól czosnkowa
- łyżka ziół prowansalskich
- natka pietruszki
- szczypiorek
- pieprz ziołowy
- oregano

   Najpierw przygotuj masło czosnkowe. Do miękkiej kostki masła dodać wszystkie przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki i drobno pokrojony szczypiorek. Bagietkę pokroić na kromeczki o grubości 2 cm. Tak przygotowanym masłem posmarować kromeczki. Zapiec w piekarniku. Idealnie smakują również upieczone na grillu jako dodatek do dań z grilla. Grzanki można również posypać startym żółtym serem.