Z PIEKARNIKA



* Pieczone ziemniaczki

- ziemniaki
- oliwa z oliwek
- sól czosnkowa
- zioła prowansalskie
- przyprawa włoska
- delikat Knorr - przyprawa do mięs

Ziemniaki obrać pokroić w ćwiartki (gdy ziemniaki są duże pokroić w jeszcze mniejsze części). Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać oliwą z oliwek. Posypać przyprawami i wymieszać. Wstawić do piekarnika i piec aż ziemniaki będą miękkie i przyrumienione.



* Lasagne ze szpinakiem


- ok 10 płatów makaronu lasagne (najlepiej świeżego)
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 30 dag żółtego sera
- ser mozarella
- 1 pomidor
- 3-4 ząbki czosnku
- olej
- pieczarki, ok 30-40 dag
- 3 jajka

Sos:
- łyżeczka masła,
- 1 cebula
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1,5 szklanki bulionu (z jednej kostki rosołowej)
- 1,5 łyżki śmietany (12% lub 18%)
- łyżka mąki
- bazylia, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz zwykły i ziołowy, czosnek

Szpinak smażyć z czosnkiem, posolić, popieprzyć. Usmażyć pieczarki, jajka ugotować na twardo.
Sos: drobno posiekaną cebulę zeszklić, dodać bulion wymieszany z przecierem pomidorowym, chwilę gotować. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać trochę gorącego sosu, wymieszać i z powrotem wszystko wlać na patelnię, dodać wszystkie przyprawy i czosnek. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i układać składniki warstwami. Na samą górę ułożyć plastry mozarelli, kilka plastrów pomidora i posypać bazylią. Zapiekać ok 35 minut pod przykryciem w 180 - 190 stopniach. Podawać lekko ostudzoną.